onsdag 2 september 2009

Tre dagar i Värmland vid Fryken är rätt ok förutom alla Värmlandshistorier.. De har en mycket trevlig landshövding i det länet, Eva Eriksson, som utklädd till Selma L gav sin bild av sitt landskap. Udda och mycket bra. Det visade sig även att hövdingen var genuint intresserad av polisfrågor och regionsfrågor.
Regioner är ett kärt ämne. Hur skall den framtida kartan ritas, våra 1600-tals gränser känns lite mer som kulturhistoria än som väl avvägda ekonomiska gränser.

Skall Västmanland hänga ihop med Sörmland och Örebro? Skall Stockholm vara med i samma region eller skall övriga runt Mälaren (inklusive Uppsala) bilda eget? Hur länge har vi råd att bedriva avancerad sjukvård på så många ställen? Kan det vara en poäng att lägga ihop den specialiserade vården och satsa på mindre enheter på fler ställen istället? Penningsäcken är mindre än man tror och alla vill att den skall räcka till just den enskildes behov..

Problematiken rör även kollektivtrafiken. Nu har visserligen Örebro, Västmanland och Eskilstuna samsats i ett projekt inför framtiden men den som f n dagligpendelar inom Mälardalen får betala ett mycket högt pris för sina resor om man jämför med regionerna Skåne och Västra Götaland. Knepigt att den största ekonomiska motorn i Sverige, Mälardalen, inte lyckats renodla kollektivtrafiken.

Kollektivtrafiken har lite för låg status. Det är inte så stor hippfaktor i en buss, än så länge. En väg kanske är att ha McDonaldsfilialer på bussarna genom Mälardalen....

2 kommentarer:

  1. VA? Förutom alla Värmlandshistorier? Du ligger risigt till...

    SvaraRadera
  2. Visst, visst, men berätta någon som är bra då....

    SvaraRadera